Avizion Rapporterar: Rekordmånga Konkurser 2023

Rekordmånga Konkurser 2023. 2023 blir historiskt år med högst antalet konkurser sedan 90-talet. Men det finns hjälp att få. Kontakta aVizion
skylt visar att konkurs ägt rum
högsta antalet konkurser sedan 90-talet

2023 markerar ett historiskt år med det högsta antalet konkurser sedan 90-talet. Denna sjutton månader långa konkursvåg har drabbat företag i alla sektorer och storlekar. Sportsektorn, bilhandeln och byggbranschen är bland de mest påverkade, med totalt 8 243 aktiebolag som gått i konkurs, en ökning med 31 procent jämfört med föregående år. Denna trista utveckling har berört över 24 000 anställda.

Conny Grimling, VD på aVizion, uttrycker det som “en otroligt tuff tid och att det väldigt sorgligt att bevittna så många företagskonkurser som det varigt i år. En konkurs är en tragedi för alla inbladade både ägare och anställda som leverantörer och kunder.”

Ljusglimtar i horisonten

Avizion ser dock några ljusglimtar i horisonten, inklusive tecken på att räntetoppen kan ha nåtts och att inflationen är på nedgång. Detta skulle kunna bromsa den ökande konkurstrenden och bidra till en mer stabil ekonomi under 2024.

30 procent av de konkursade företagen hade beviljats skatteanstånd under pandemin

Intressant är att 30 procent av de konkursade företagen hade beviljats skatteanstånd under pandemin som ekonomiskt stöd. De värst drabbade branscherna inkluderar sportaffärer och sporthallar med en ökning på 83 procent, bilhandlare med 41 procent och byggföretag med 38 procent. Även detaljhandeln har kämpat betydligt med en ökning på 30 procent i konkurser.

Under 2023 upplevde Sverige att 1,08 procent av landets aktiebolag gick i konkurs, vilket är den högsta siffran sedan 2015. Det är viktigt att notera, som Avizion understryker, att antalet företag i Sverige har ökat betydligt under det senaste decenniet. Denna tillväxt i antalet företag är en faktor som påverkar procentandelen konkurser, vilket ger en bredare kontext till dessa siffror.

Stora företag som gått i konkurs

Bland de större företagen som gått i konkurs under året återfinns Fastec Sverige, Nova Airlines och Anebyhusgruppen, samt äldre etablerade företag som Holmbergs i Malmö och Novametric.

December månad avslutades med en toppnotering på 848 aktiebolagskonkurser, en ökning med 26 procent från föregående år. Bland de största konkurserna i december återfanns Forsheda Hus AB och Hövding.

Ingen region förskonad

Ingen region i Sverige har varit förskonad från konkursvågen, med särskilt svåra tider i län som Blekinge, Gävleborg, Jämtland och Örebro. Även storstadsregionerna Stockholm, Västra Götaland och Skåne har upplevt betydande ökningar.

Men det finns hjälp att få

i dessa utmanande ekonomiska tider är det viktigt att komma ihåg att det finns hjälp att få. Det första steget är att aktivt ta tag i situationen. Företag som står inför finansiella svårigheter bör utforska alla tillgängliga alternativ och resurser för att hitta lämpliga lösningar.

 1. Rådgivning och Expertis: Att söka rådgivning från experter som Avizion kan ge värdefulla insikter och vägledning. Dessa experter kan hjälpa till med att analysera företagets nuvarande situation, identifiera riskområden och föreslå effektiva strategier för att hantera och minska dessa risker.

 2. Factoring och Finansieringsalternativ: För företag som upplever kassaflödesproblem kan factoring vara en effektiv lösning. Genom att sälja sina utestående fakturor till en factoring-leverantör får företaget omedelbar tillgång till kapital, vilket kan bidra till att hålla verksamheten igång och möjliggöra investeringar för framtida tillväxt.

 3. Kostnadsbesparingar och Effektivisering: Det är också viktigt att granska interna processer för att identifiera möjligheter till kostnadsbesparingar och effektiviseringar. Det kan innebära att omstrukturera vissa verksamhetsområden, förbättra leverantörskontrakt, eller investera i teknologiska lösningar som kan öka produktiviteten.

 4. Företagsanpassning: I vissa fall kan det vara nödvändigt att omvärdera och anpassa företagsmodellen för att bättre passa den aktuella marknaden och de ekonomiska förutsättningarna. Detta kan innebära att diversifiera tjänster eller produkter, hitta nya marknader eller omvärdera målgruppen.

 5. Stöd från Stat och Organisationer: Sverige erbjuder olika former av statligt stöd och program som kan hjälpa företag i svåra tider. Det är viktigt att hålla sig uppdaterad om sådana möjligheter och ta del av dem vid behov.

Genom att aktivt ta tag i situationen och utnyttja tillgängliga resurser och stöd kan företag öka sina chanser att överleva och till och med trivas trots ekonomiska svårigheter. Det viktigaste är att inte vänta – ju tidigare åtgärder vidtas, desto större är chansen att hitta hållbara lösningar.

 

 
Ta Kontroll över Din Ekonomiska Framtid

Kontakta Avizion idag för att börja din resa mot en säkrare och mer lönsam framtid. Vårt team är redo att arbeta med dig för att identifiera möjligheter, hantera risker och implementera långsiktiga strategier för framgång.

Varje dag du väntar är en förlorad möjlighet till förbättring. Låt Avizion bli din partner i ekonomisk framgång. Kontakta oss nu för en konsultation och börja skapa en ljusare framtid för ditt företag.

Kontakta oss

Har du frågor eller är du intresserad av våra tjänster? Kontakta oss gärna genom att fylla i formuläret nedan!

Genom att skicka in detta fromulär godkänner du behandligen av dina personuppgifter enligt personuppgiftspolicyn samt dataskyddspolicyn.

Fler nyheter

Sävehof vinner SM-guld - Avizion

Sävehof vinner SM-guld

Vi på Avizion vill gratulera IK Sävehof till deras fantastiska seger i SM-finalen i handboll! Att vinna SM-guld är ett bevis på lagets hårda arbete, dedikation och enastående skicklighet.

Avizion ny strategisk partner till IFK Göteborg

Avizion och Frölunda HC: Ett starkt partnerskap på och utanför isen

Fakturaköp med och utan regress: Vad innebär det?

Partners

Vad våra kunder säger om oss

Upptäck hur våra tjänster har hjälpt företag att växa och förbättra sin ekonomi.

"aVizion är det mest transparanta och nytänkade finansbolaget jag stött på. Snabba utbetalningar och förstklassig service - 7 dagar i veckan!"

  Peder
  Peder

  Ekonomichef

  "Har tidigare varit med om finansbolag med långa avtal och krångliga villkor. Hos aVizion har vi alltid fått ett väldigt bra och öppet bemötande. Vi är väldigt nöjda med valet av finasiärer!"

   David
   David

   VD

   aVizion har verkligen funnits där för oss i vått och torrt - när det väl gäller är det extremt viktigt att få loss kapital och de agerar alltid snabbt och proffsigt. För oss är aVizion det självklara valet!

    Roberto
    Roberto

    VD