Följ oss:

Följ oss:

Avizion Rapporterar: Rekordmånga Konkurser 2023

Rekordmånga Konkurser 2023. 2023 blir historiskt år med högst antalet konkurser sedan 90-talet. Men det finns hjälp att få. Kontakta aVizion

Avizion Rapporterar: Rekordmånga Konkurser 2023

skylt visar att konkurs ägt rum
högsta antalet konkurser sedan 90-talet

2023 markerar ett historiskt år med det högsta antalet konkurser sedan 90-talet. Denna sjutton månader långa konkursvåg har drabbat företag i alla sektorer och storlekar. Sportsektorn, bilhandeln och byggbranschen är bland de mest påverkade, med totalt 8 243 aktiebolag som gått i konkurs, en ökning med 31 procent jämfört med föregående år. Denna trista utveckling har berört över 24 000 anställda.

Conny Grimling, VD på aVizion, uttrycker det som “en otroligt tuff tid och att det väldigt sorgligt att bevittna så många företagskonkurser som det varigt i år. En konkurs är en tragedi för alla inbladade både ägare och anställda som leverantörer och kunder.”

Ljusglimtar i horisonten

Avizion ser dock några ljusglimtar i horisonten, inklusive tecken på att räntetoppen kan ha nåtts och att inflationen är på nedgång. Detta skulle kunna bromsa den ökande konkurstrenden och bidra till en mer stabil ekonomi under 2024.

30 procent av de konkursade företagen hade beviljats skatteanstånd under pandemin

Intressant är att 30 procent av de konkursade företagen hade beviljats skatteanstånd under pandemin som ekonomiskt stöd. De värst drabbade branscherna inkluderar sportaffärer och sporthallar med en ökning på 83 procent, bilhandlare med 41 procent och byggföretag med 38 procent. Även detaljhandeln har kämpat betydligt med en ökning på 30 procent i konkurser.

Under 2023 upplevde Sverige att 1,08 procent av landets aktiebolag gick i konkurs, vilket är den högsta siffran sedan 2015. Det är viktigt att notera, som Avizion understryker, att antalet företag i Sverige har ökat betydligt under det senaste decenniet. Denna tillväxt i antalet företag är en faktor som påverkar procentandelen konkurser, vilket ger en bredare kontext till dessa siffror.

Stora företag som gått i konkurs

Bland de större företagen som gått i konkurs under året återfinns Fastec Sverige, Nova Airlines och Anebyhusgruppen, samt äldre etablerade företag som Holmbergs i Malmö och Novametric.

December månad avslutades med en toppnotering på 848 aktiebolagskonkurser, en ökning med 26 procent från föregående år. Bland de största konkurserna i december återfanns Forsheda Hus AB och Hövding.

Ingen region förskonad

Ingen region i Sverige har varit förskonad från konkursvågen, med särskilt svåra tider i län som Blekinge, Gävleborg, Jämtland och Örebro. Även storstadsregionerna Stockholm, Västra Götaland och Skåne har upplevt betydande ökningar.

Men det finns hjälp att få

i dessa utmanande ekonomiska tider är det viktigt att komma ihåg att det finns hjälp att få. Det första steget är att aktivt ta tag i situationen. Företag som står inför finansiella svårigheter bör utforska alla tillgängliga alternativ och resurser för att hitta lämpliga lösningar.

  1. Rådgivning och Expertis: Att söka rådgivning från experter som Avizion kan ge värdefulla insikter och vägledning. Dessa experter kan hjälpa till med att analysera företagets nuvarande situation, identifiera riskområden och föreslå effektiva strategier för att hantera och minska dessa risker.

  2. Factoring och Finansieringsalternativ: För företag som upplever kassaflödesproblem kan factoring vara en effektiv lösning. Genom att sälja sina utestående fakturor till en factoring-leverantör får företaget omedelbar tillgång till kapital, vilket kan bidra till att hålla verksamheten igång och möjliggöra investeringar för framtida tillväxt.

  3. Kostnadsbesparingar och Effektivisering: Det är också viktigt att granska interna processer för att identifiera möjligheter till kostnadsbesparingar och effektiviseringar. Det kan innebära att omstrukturera vissa verksamhetsområden, förbättra leverantörskontrakt, eller investera i teknologiska lösningar som kan öka produktiviteten.

  4. Företagsanpassning: I vissa fall kan det vara nödvändigt att omvärdera och anpassa företagsmodellen för att bättre passa den aktuella marknaden och de ekonomiska förutsättningarna. Detta kan innebära att diversifiera tjänster eller produkter, hitta nya marknader eller omvärdera målgruppen.

  5. Stöd från Stat och Organisationer: Sverige erbjuder olika former av statligt stöd och program som kan hjälpa företag i svåra tider. Det är viktigt att hålla sig uppdaterad om sådana möjligheter och ta del av dem vid behov.

Genom att aktivt ta tag i situationen och utnyttja tillgängliga resurser och stöd kan företag öka sina chanser att överleva och till och med trivas trots ekonomiska svårigheter. Det viktigaste är att inte vänta – ju tidigare åtgärder vidtas, desto större är chansen att hitta hållbara lösningar.

 

 
Ta Kontroll över Din Ekonomiska Framtid

Kontakta Avizion idag för att börja din resa mot en säkrare och mer lönsam framtid. Vårt team är redo att arbeta med dig för att identifiera möjligheter, hantera risker och implementera långsiktiga strategier för framgång.

Varje dag du väntar är en förlorad möjlighet till förbättring. Låt Avizion bli din partner i ekonomisk framgång. Kontakta oss nu för en konsultation och börja skapa en ljusare framtid för ditt företag.

I fyra enkla steg kommer du igång med factoring på aVizion?

Bli kund

Kontakta oss på aVizion antingen genom att fylla i formuläret nedan eller kontakta oss via telefon. Vi kommer överens om ett avtal.

Lägg upp fakturorna i systemet

När det är klar kan du börja lägga upp fakturor. Skicka in dina fakturor via mail, Mina sidor, post eller direkt från ditt faktureringssystem. Du väljer själv vilka fakturor du vill sälja.

Fakturan blir godkänd

Vi gör en kontroll och godkänner fakturan. Direkt efter att vi skickat fakturan till din kund betalar vi ut pengarna till ditt företagskonto.

Pengarna är på kontot

Pengarna är på kontot på max 24 timmar efter du har lagt skickat in fakturan till oss

Därför väljer kunder aVizion

Genom att sälja sina fakturor till en aVizion, kan företag snabbt och enkelt frigöra pengar som de annars skulle ha väntat på att få från sina kunder. Detta kan bidra till att förbättra företagets kassaflöde och möjliggöra för dem att ta sig an nya projekt eller utöka sin verksamhet utan att behöva vänta på betalningar.

Factoring är en enkel lösning för företag att hantera sina fakturor och betalningar. Istället för att behöva jaga betalningar från kunder och spendera tid på fakturering och administration kan företag lägga över detta arbete på aVizion. Detta kan frigöra tid och resurser för företag att fokusera på sin kärnverksamhet.

Eftersom aVizion köper fakturorna från företaget, kan företaget få betalt direkt istället för att behöva vänta på betalningar från kunderna. Detta kan minska väntetiden på betalningar och möjliggöra för företag att snabbt få tillgång till nödvändiga medel för att fortsätta växa och expandera.

Vad säger kunder om aVizion

5/5
"Ett företag som verkligen förstår hur det är att vara entreprenör. Alla här inne har själva drivit företag! Och de är trevliga att handskas med."
Esbjörn Börjeson
4.7/5
"Fantastisk kvalité och god förståelse för företagare!"
Oliver Petric
4.5/5
"Nöjd och smidig tjänst, snabb hantering och trevlig personal."
Andrea Ivarsson
5/5
"Verkar fungera bra."
Robert

Kom igång med factoring