Följ oss:

Följ oss:

Fakturaköp med och utan regress: Vad innebär det?

Fakturaköp med och utan regress: Vad innebär det?

Business meeting

För företag, oavsett storlek eller bransch, är ett stabilt kassaflöde avgörande för att hålla verksamheten igång. Tillgången till likvida medel behövs för att täcka löpande kostnader, investeringar och hantera oväntade utmaningar. Fakturaköp är en finansieringsmetod som har blivit alltmer populär bland företag som behöver snabb tillgång till sina likvida medel. Genom att sälja fakturor slipper företagaren att låna ut pengarna till kunden under tiden fram till förfallodagen. När ett företag säljer en faktura kan det ske genom fakturaköp med regress eller fakturaköp utan regress.

Vad är regressrätt?

Regressrätten avgör vilken part som tar risken om fakturamottagaren inte betalar fakturan i tid. I samband med fakturaköp avgör regressrätten vem som har rätt att kräva in en skuld, men också vem som bär kreditrisken om fakturan inte betalas.

Fakturaköp utan regress eller fakturaköp med regress.

När du använder tjänsten fakturaköp hos Avizion kan du göra det antingen med eller utan regress. Fakturaköp med regress innebär att du som säljer fakturan har skyldighet att betala tillbaka beloppet ett visst antal dagar efter förfallodatumet, om det är så att kunden inte betalar. Vid fakturaköp utan regress tar Avizion över kreditrisken om det är så att kunden inte betalar fakturan. När du säljer en faktura till Avizion utan regressrätt tar Avizion obeståndsrisken, detta påverkar kostnaden för fakturaköpet.

Sälja fakturor med regress

Det vanligaste är fakturaköp med regress eftersom slutkunderna oftast har god kreditvärdighet och betalningsvilja. Du som säljer fakturan litar helt enkelt på att slutkunden betalar i tid. Det innebär också att din kostnad för att sälja fakturan blir lägre, eftersom risken för en kreditförlust inte är lika hög för den som köper fakturan av dig. Skulle kunden inte betala fakturan skickas fakturan tillbaka till dig efter ett avtalat antal dagar. Efter det sköter du själv fakturahanteringen så som du önskar.

Sälja fakturor utan regress

Det kan finnas flera anledningar till fakturaköp utan regress, till exempel att du inte vill eller har möjlighet att ta risken för att slutkunden inte betalar. Det kan också vara så att du behöver betalningen för fakturan så snabbt som möjligt, utan krångel om den skulle förfalla. Avizion gör alltid en kreditbedömning av både den som säljer fakturan, och den som fakturan är utställd till. Det är alltid en högre kostnad att sälja fakturan utan regress, samtidigt är din del av avtalet klart så snart du fått dina pengar från Avizion. När en faktura utan regress förfaller går ärendet vidare till vår inkassoavdelning som driver ärendet vidare. Här kan du läsa mer om vår inkassoservice. Du som sålt fakturan slipper all fakturahantering och kreditrisk. Det innebär att du kan fokusera på din kärnverksamhet och göra det du är bäst på.

Vad ska du tänka på vad gäller regress

Varje kredit är en avvägning mellan kostnad och risk, bara du kan avgöra vad som är rätt för ditt företag. När våra kunder säljer en faktura utan regressrätt är det oftast för att de snabbt vill skapa likviditet i bolaget, minska kreditrisken och slippa krångel med obetalda fakturor.

 Fakturaköp utan regress

  • Pengarna på kontot inom 24 timmar
  • Den som köper fakturan tar över kreditrisken
  • Slipp krångel med fakturahantering och inkasso
  • Något högre kostnad vid fakturaköp utan regress

Sälja fakturor med regress

  • Pengarna på kontot inom 24 timmar
  • Kort handläggningstid
  • Säljaren av fakturan tar kreditrisken och fakturahanteringen om kunden inte betalar i tid
  • Lägre kostnad vid fakturaköp med regress

Den som säljer fakturan ansvarar alltid för affärsrisken, det vill säga att varorna är levererade/arbetet utfört till belåtenhet för slutkunden.

TA KONTROLL ÖVER DIN EKONOMISKA FRAMTID

Kontakta Avizion idag för att börja din resa mot en säkrare och mer lönsam framtid. Vårt team är redo att arbeta med dig för att identifiera möjligheter, hantera risker och implementera långsiktiga strategier för framgång.

Låt Avizion bli din partner i ekonomisk framgång. Kontakta oss nu för en konsultation och börja skapa en ljusare framtid för ditt företag.

I fyra enkla steg kommer du igång med factoring på aVizion?

Bli kund

Kontakta oss på aVizion antingen genom att fylla i formuläret nedan eller kontakta oss via telefon. Vi kommer överens om ett avtal.

Lägg upp fakturorna i systemet

När det är klar kan du börja lägga upp fakturor. Skicka in dina fakturor via mail, Mina sidor, post eller direkt från ditt faktureringssystem. Du väljer själv vilka fakturor du vill sälja.

Fakturan blir godkänd

Vi gör en kontroll och godkänner fakturan. Direkt efter att vi skickat fakturan till din kund betalar vi ut pengarna till ditt företagskonto.

Pengarna är på kontot

Pengarna är på kontot på max 24 timmar efter du har lagt skickat in fakturan till oss

Därför väljer kunder aVizion

Genom att sälja sina fakturor till en aVizion, kan företag snabbt och enkelt frigöra pengar som de annars skulle ha väntat på att få från sina kunder. Detta kan bidra till att förbättra företagets kassaflöde och möjliggöra för dem att ta sig an nya projekt eller utöka sin verksamhet utan att behöva vänta på betalningar.

Factoring är en enkel lösning för företag att hantera sina fakturor och betalningar. Istället för att behöva jaga betalningar från kunder och spendera tid på fakturering och administration kan företag lägga över detta arbete på aVizion. Detta kan frigöra tid och resurser för företag att fokusera på sin kärnverksamhet.

Eftersom aVizion köper fakturorna från företaget, kan företaget få betalt direkt istället för att behöva vänta på betalningar från kunderna. Detta kan minska väntetiden på betalningar och möjliggöra för företag att snabbt få tillgång till nödvändiga medel för att fortsätta växa och expandera.

Vad säger kunder om aVizion

5/5
"Ett företag som verkligen förstår hur det är att vara entreprenör. Alla här inne har själva drivit företag! Och de är trevliga att handskas med."
Esbjörn Börjeson
4.7/5
"Fantastisk kvalité och god förståelse för företagare!"
Oliver Petric
4.5/5
"Nöjd och smidig tjänst, snabb hantering och trevlig personal."
Andrea Ivarsson
5/5
"Verkar fungera bra."
Robert

Kom igång med factoring