Fakturaköp med och utan regress: Vad innebär det?

För företag, oavsett storlek eller bransch, är ett stabilt kassaflöde avgörande för att hålla verksamheten igång. Tillgången till likvida medel behövs för att täcka löpande kostnader, investeringar och hantera oväntade utmaningar. Fakturaköp är en finansieringsmetod som har blivit alltmer populär bland företag som behöver snabb tillgång till sina likvida medel
Business meeting

För företag, oavsett storlek eller bransch, är ett stabilt kassaflöde avgörande för att hålla verksamheten igång. Tillgången till likvida medel behövs för att täcka löpande kostnader, investeringar och hantera oväntade utmaningar. Fakturaköp är en finansieringsmetod som har blivit alltmer populär bland företag som behöver snabb tillgång till sina likvida medel. Genom att sälja fakturor slipper företagaren att låna ut pengarna till kunden under tiden fram till förfallodagen. När ett företag säljer en faktura kan det ske genom fakturaköp med regress eller fakturaköp utan regress.

Vad är regressrätt?

Regressrätten avgör vilken part som tar risken om fakturamottagaren inte betalar fakturan i tid. I samband med fakturaköp avgör regressrätten vem som har rätt att kräva in en skuld, men också vem som bär kreditrisken om fakturan inte betalas.

Fakturaköp utan regress eller fakturaköp med regress.

När du använder tjänsten fakturaköp hos Avizion kan du göra det antingen med eller utan regress. Fakturaköp med regress innebär att du som säljer fakturan har skyldighet att betala tillbaka beloppet ett visst antal dagar efter förfallodatumet, om det är så att kunden inte betalar. Vid fakturaköp utan regress tar Avizion över kreditrisken om det är så att kunden inte betalar fakturan. När du säljer en faktura till Avizion utan regressrätt tar Avizion obeståndsrisken, detta påverkar kostnaden för fakturaköpet.

Sälja fakturor med regress

Det vanligaste är fakturaköp med regress eftersom slutkunderna oftast har god kreditvärdighet och betalningsvilja. Du som säljer fakturan litar helt enkelt på att slutkunden betalar i tid. Det innebär också att din kostnad för att sälja fakturan blir lägre, eftersom risken för en kreditförlust inte är lika hög för den som köper fakturan av dig. Skulle kunden inte betala fakturan skickas fakturan tillbaka till dig efter ett avtalat antal dagar. Efter det sköter du själv fakturahanteringen så som du önskar.

Sälja fakturor utan regress

Det kan finnas flera anledningar till fakturaköp utan regress, till exempel att du inte vill eller har möjlighet att ta risken för att slutkunden inte betalar. Det kan också vara så att du behöver betalningen för fakturan så snabbt som möjligt, utan krångel om den skulle förfalla. Avizion gör alltid en kreditbedömning av både den som säljer fakturan, och den som fakturan är utställd till. Det är alltid en högre kostnad att sälja fakturan utan regress, samtidigt är din del av avtalet klart så snart du fått dina pengar från Avizion. När en faktura utan regress förfaller går ärendet vidare till vår inkassoavdelning som driver ärendet vidare. Här kan du läsa mer om vår inkassoservice. Du som sålt fakturan slipper all fakturahantering och kreditrisk. Det innebär att du kan fokusera på din kärnverksamhet och göra det du är bäst på.

Vad ska du tänka på vad gäller regress

Varje kredit är en avvägning mellan kostnad och risk, bara du kan avgöra vad som är rätt för ditt företag. När våra kunder säljer en faktura utan regressrätt är det oftast för att de snabbt vill skapa likviditet i bolaget, minska kreditrisken och slippa krångel med obetalda fakturor.

 Fakturaköp utan regress

 • Pengarna på kontot inom 24 timmar
 • Den som köper fakturan tar över kreditrisken
 • Slipp krångel med fakturahantering och inkasso
 • Något högre kostnad vid fakturaköp utan regress

Sälja fakturor med regress

 • Pengarna på kontot inom 24 timmar
 • Kort handläggningstid
 • Säljaren av fakturan tar kreditrisken och fakturahanteringen om kunden inte betalar i tid
 • Lägre kostnad vid fakturaköp med regress

Den som säljer fakturan ansvarar alltid för affärsrisken, det vill säga att varorna är levererade/arbetet utfört till belåtenhet för slutkunden.

TA KONTROLL ÖVER DIN EKONOMISKA FRAMTID

Kontakta Avizion idag för att börja din resa mot en säkrare och mer lönsam framtid. Vårt team är redo att arbeta med dig för att identifiera möjligheter, hantera risker och implementera långsiktiga strategier för framgång.

Låt Avizion bli din partner i ekonomisk framgång. Kontakta oss nu för en konsultation och börja skapa en ljusare framtid för ditt företag.

Kontakta oss

Har du frågor eller är du intresserad av våra tjänster? Kontakta oss gärna genom att fylla i formuläret nedan!

Genom att skicka in detta fromulär godkänner du behandligen av dina personuppgifter enligt personuppgiftspolicyn samt dataskyddspolicyn.

Fler nyheter

Sävehof vinner SM-guld - Avizion

Sävehof vinner SM-guld

Vi på Avizion vill gratulera IK Sävehof till deras fantastiska seger i SM-finalen i handboll! Att vinna SM-guld är ett bevis på lagets hårda arbete, dedikation och enastående skicklighet.

Avizion ny strategisk partner till IFK Göteborg

Avizion och Frölunda HC: Ett starkt partnerskap på och utanför isen

Fakturaköp med och utan regress: Vad innebär det?

Partners

Vad våra kunder säger om oss

Upptäck hur våra tjänster har hjälpt företag att växa och förbättra sin ekonomi.

"aVizion är det mest transparanta och nytänkade finansbolaget jag stött på. Snabba utbetalningar och förstklassig service - 7 dagar i veckan!"

  Peder
  Peder

  Ekonomichef

  "Har tidigare varit med om finansbolag med långa avtal och krångliga villkor. Hos aVizion har vi alltid fått ett väldigt bra och öppet bemötande. Vi är väldigt nöjda med valet av finasiärer!"

   David
   David

   VD

   aVizion har verkligen funnits där för oss i vått och torrt - när det väl gäller är det extremt viktigt att få loss kapital och de agerar alltid snabbt och proffsigt. För oss är aVizion det självklara valet!

    Roberto
    Roberto

    VD