Vad är factoring?

Vad är factoring? aVizion hjälper dig att reda ut begreppen så att du lär dig allt om olika finansieringslösningar för företag.

Vad är factoring ?

Factoring, även känt som fakturakredit, är en finansiell tjänst där företag säljer eller belånar sina fakturor för att få snabba kontanta medel. Denna metod är vanlig i branscher med långa kredittider och projektcykler, som bygg, entreprenad och hantverk

Factoring sker genom att ett företag säljer eller belånar sina fakturor hos ett finansföretag eller en bank som erbjuder factoringtjänster. Företag har ofta löpande utgifter som inköp, löner och skatt, men det kan ta lång tid innan de får betalt av sina kunder. Factoring hjälper företag att undvika likviditetsproblem genom att sälja eller överlåta fakturor och få kontanta medel i verksamheten.

Factoring kan också bidra till att företag fokuserar på sin kärnverksamhet istället för att ägna tid och resurser åt att hantera fakturor och inkasso. Genom att använda factoringtjänster kan företag lägga mer energi på att utveckla sina produkter och tjänster, skapa nya affärsmöjligheter och expandera verksamheten.

Factoring är inte den enda lösningen

Det är också viktigt att notera att factoring inte är den enda lösningen för att hantera likviditetsproblem. Andra alternativ, såsom banklån, företagskrediter och leverantörsfinansiering, kan också vara lämpliga beroende på företagets specifika situation och behov.

När man väljer factoring se till att noggrant utvärdera tjänster, kostnader och villkor

Om man överväger att använda factoring är det viktigt att noggrant utvärdera kostnaderna vilka mervärden man får samt villkoren som är förknippade med tjänsten. Factoringföretag tar vanligtvis en avgift baserad på en procentandel av fakturans värde. Det är viktigt att företag jämför avgifter och vilka tjänster som ingår samt villkoren hos olika factoringföretag för att hitta den mest fördelaktiga lösningen för dina behov.

Har du koll på dina kunder?

Ska man använda factoring är det bra om företag har bra kreditkontroll och riskhantering av kunder. Genom att noggrant bedöma sina kunders kreditvärdighet och betalningshistorik kan företag minska risken för obetalda fakturor och därmed förbättra sin likviditet ytterligare.

Olika typer av factoring

I Sverige används huvudsakligen tre typer av factoring:

  1. Fakturaköp utan regress: Detta innebär att factoringföretaget tar över risken för att fakturamottagaren inte betalar fakturan.
  2. Fakturaköp med regress: Detta innebär att fakturor som inte betalas går tillbaka till företaget efter ett visst antal avtalade dagar.
  3. Fakturabelåning: Företaget intecknar sina fakturor hos factoringföretaget. Belåningsgraden är vanligtvis 70–90% av fakturabeloppet, och företaget måste informera sina kunder om överlåtelsen av fakturorna. Kundernas betalning görs direkt till factoringföretaget, som sedan meddelar företaget när betalning har skett.

Det finns inget enkelt svar utan det beror på situtationen och alla typerna har sina för – och nackdelar.

Här nedan kan du lär dig mer om de olika typerna av factoring

 

Läs om de olika factoringtyperna på finansieringsskolan

Business team finance or bookkeeper working with a calculator to calculate business data summary

Bokföring av factoring

Vid bokföring av factoring, minskas företagets fordringar då fakturor säljs till en factor. Det är viktigt att korrekt bokföra minskningen av fordringar, kostnader för factoring, och hantera eventuella obetalda fakturor. Dessutom bör man beakta skatteeffekter och noggrant följa villkoren i factoringavtalet, samtidigt som man upprätthåller god intern kontroll.

Läs mer »

I fyra enkla steg kommer du igång med factoring på aVizion?

Bli kund

Kontakta oss på aVizion antingen genom att fylla i formuläret nedan eller kontakta oss via telefon. Vi kommer överens om ett avtal.

Lägg upp fakturorna i systemet

När det är klar kan du börja lägga upp fakturor. Skicka in dina fakturor via mail, Mina sidor, post eller direkt från ditt faktureringssystem. Du väljer själv vilka fakturor du vill sälja.

Fakturan blir godkänd

Vi gör en kontroll och godkänner fakturan. Direkt efter att vi skickat fakturan till din kund betalar vi ut pengarna till ditt företagskonto.

Pengarna är på kontot

Pengarna är på kontot på max 24 timmar efter du har lagt skickat in fakturan till oss

Därför väljer kunder aVizion

Genom att sälja sina fakturor till en aVizion, kan företag snabbt och enkelt frigöra pengar som de annars skulle ha väntat på att få från sina kunder. Detta kan bidra till att förbättra företagets kassaflöde och möjliggöra för dem att ta sig an nya projekt eller utöka sin verksamhet utan att behöva vänta på betalningar.

Factoring är en enkel lösning för företag att hantera sina fakturor och betalningar. I stället för att behöva jaga betalningar från kunder och spendera tid på fakturering och administration kan företag lägga över detta arbete på aVizion. Detta kan frigöra tid och resurser för företag att fokusera på sin kärnverksamhet.

Eftersom aVizion köper fakturorna från företaget, kan företaget få betalt direkt i stället för att behöva vänta på betalningar från kunderna. Detta kan minska väntetiden på betalningar och möjliggöra för företag att snabbt få tillgång till nödvändiga medel för att fortsätta växa och expandera.

Vad säger kunder om aVizion

5/5
"Ett företag som verkligen förstår hur det är att vara entreprenör. Alla här inne har själva drivit företag! Och de är trevliga att handskas med."
Esbjörn Börjeson
4.7/5
"Fantastisk kvalité och god förståelse för företagare!"
Oliver Petric
4.5/5
"Nöjd och smidig tjänst, snabb hantering och trevlig personal."
Andrea Ivarsson
5/5
"Verkar fungera bra."
Robert

Kom igång med factoring