Fakturabelåning: Fördelar och potentiella fallgropar

Fakturaköp med regress: Fördelar och potentiella fallgropar Fakturaköp, som för många felaktigt kallar för factoring, är en process där ett företag säljer sina utestående fakturor till en finansiell institution, kallad en fakturaköpare eller fakturafinansiär.

Fakturabelåning: Fördelar och potentiella fallgropar

Fakturabelåning är en finansiell tjänst som används av företag för att säkerställa en stabil kassaflöde och hantera riskerna förknippade med försenade eller uteblivna betalningar från kunder. I det här inlägget kommer vi att utforska hur fakturabelåning fungerar, fördelarna med att använda denna tjänst och vad man bör vara uppmärksam på för att undvika problem.

Fakturabelåning – En översikt:

Fakturabelåning innebär att ett företag använder sina utestående fakturor som säkerhet för att få tillgång till likviditet genom att låna pengar från en finansiell institution, såsom en bank eller en alternativ långivare. Belåningsgraden, eller den andel av fakturabeloppet som kan lånas, varierar beroende på långivarens kreditpolicy och företagets kreditvärdighet. När kunden betalar fakturan används betalningen för att återbetala lånet, ofta inklusive ränta och avgifter.

Fördelar med fakturaköp med regress

  1. Förbättrad kassaflöde: Fakturabelåning ger företag möjlighet att snabbt omvandla utestående fordringar till kontanter, vilket förbättrar kassaflödet och likviditeten.

  2. Flexibilitet: Fakturabelåning erbjuder en hög grad av flexibilitet, eftersom lånebeloppet kan anpassas efter företagets behov och kreditvärdighet. Det innebär att företaget kan låna mer pengar när verksamheten expanderar och mindre när det behövs mindre likviditet.

  3. Behåller ägande: Till skillnad från fakturaköp, behåller företaget ägandet av sina fakturor när de belånas, vilket kan vara viktigt för vissa företag och deras relationer med kunder.

  4. Ingen överföring av kreditrisk: I motsats till fakturaköp med eller utan regress, överförs inte kreditrisken till långivaren vid fakturabelåning. Detta innebär att företaget inte behöver återbetala lånet om kunden inte betalar fakturan, men företaget behåller risken för kundens betalningsförmåga.

Potentiella fallgropar och vad man ska se upp med:

  1. Kostnader och avgifter: Fakturabelåning innebär ofta räntor och avgifter som kan vara högre än traditionella företagslån, vilket kan minska fördelarna med förbättrat kassaflöde. Det är viktigt att jämföra kostnaderna för olika långivare och se till att de inte äter upp fördelarna med ökad likviditet.

  2. Skuldsättning: Fakturabelåning innebär att företaget tar på sig ytterligare skulder, vilket kan påverka företagets kreditvärdighet och långsiktiga finansiella hälsa. Innan man överväger fakturabelåning är det viktigt att utvärdera företagets nuvarande skuldsituation och överväga alternativa finansieringsmetoder om det finns risk för överbelåning.

  3. Kundrelationer: När företaget använder fakturor som säkerhet för lån, kan det potentiellt påverka kundrelationerna, särskilt om långivaren skulle behöva ingripa för att säkra betalningen. Det är viktigt att kommunicera tydligt med kunderna och informera dem om att fakturor används som säkerhet, för att minimera eventuella negativa effekter på relationen.

  4. Beroende av fakturabelåning: Om ett företag blir beroende av fakturabelåning för att finansiera sin verksamhet, kan det bli svårt att bryta det mönstret och återgå till mer traditionella finansieringskällor. Detta kan leda till en ond cirkel av ökad skuldsättning och minskad finansiell stabilitet.

Sammanfattning :

Fakturabelåning kan vara en värdefull finansieringsmetod för företag som behöver snabb tillgång till likviditet för att förbättra kassaflödet och hantera risker. Det erbjuder fördelar som flexibilitet och att företaget behåller ägandet av sina fakturor. Samtidigt är det viktigt att vara medveten om potentiella fallgropar, såsom kostnader och avgifter, skuldsättning, beroende av fakturabelåning och eventuella effekter på kundrelationer. Genom att noggrant överväga dessa faktorer och jämföra alternativa finansieringslösningar kan företag dra nytta av fakturabelåning på ett sätt som främjar deras långsiktiga framgång.

Läs om de olika factoringtyperna på finansieringsskolan

Business team finance or bookkeeper working with a calculator to calculate business data summary

Bokföring av factoring

Vid bokföring av factoring, minskas företagets fordringar då fakturor säljs till en factor. Det är viktigt att korrekt bokföra minskningen av fordringar, kostnader för factoring, och hantera eventuella obetalda fakturor. Dessutom bör man beakta skatteeffekter och noggrant följa villkoren i factoringavtalet, samtidigt som man upprätthåller god intern kontroll.

Läs mer »

Vad gör ett factoringbolag?

Factoringbolag, som Avizion, hjälper företag att förbättra sitt kassaflöde genom att köpa eller belåna deras fakturor. Den förklarar fördelarna med factoring, inklusive förbättrad likviditet och förenklad administration, samt diskuterar kostnader och hur man väljer rätt factoringbolag.

Läs mer »

I fyra enkla steg kommer du igång med factoring på aVizion?

Bli kund

Kontakta oss på aVizion antingen genom att fylla i formuläret nedan eller kontakta oss via telefon. Vi kommer överens om ett avtal.

Lägg upp fakturorna i systemet

När det är klar kan du börja lägga upp fakturor. Skicka in dina fakturor via mail, Mina sidor, post eller direkt från ditt faktureringssystem. Du väljer själv vilka fakturor du vill sälja.

Fakturan blir godkänd

Vi gör en kontroll och godkänner fakturan. Direkt efter att vi skickat fakturan till din kund betalar vi ut pengarna till ditt företagskonto.

Pengarna är på kontot

Pengarna är på kontot på max 24 timmar efter du har lagt skickat in fakturan till oss

Därför väljer kunder aVizion

Genom att sälja sina fakturor till en aVizion, kan företag snabbt och enkelt frigöra pengar som de annars skulle ha väntat på att få från sina kunder. Detta kan bidra till att förbättra företagets kassaflöde och möjliggöra för dem att ta sig an nya projekt eller utöka sin verksamhet utan att behöva vänta på betalningar.

Factoring är en enkel lösning för företag att hantera sina fakturor och betalningar. I stället för att behöva jaga betalningar från kunder och spendera tid på fakturering och administration kan företag lägga över detta arbete på aVizion. Detta kan frigöra tid och resurser för företag att fokusera på sin kärnverksamhet.

Eftersom aVizion köper fakturorna från företaget, kan företaget få betalt direkt i stället för att behöva vänta på betalningar från kunderna. Detta kan minska väntetiden på betalningar och möjliggöra för företag att snabbt få tillgång till nödvändiga medel för att fortsätta växa och expandera.

Vad säger kunder om aVizion

5/5
"Ett företag som verkligen förstår hur det är att vara entreprenör. Alla här inne har själva drivit företag! Och de är trevliga att handskas med."
Esbjörn Börjeson
4.7/5
"Fantastisk kvalité och god förståelse för företagare!"
Oliver Petric
4.5/5
"Nöjd och smidig tjänst, snabb hantering och trevlig personal."
Andrea Ivarsson
5/5
"Verkar fungera bra."
Robert

Kom igång med factoring