Det lackar mot jul och ett nytt år. För egenföretagare är ofta den sista tiden på året en bitterljuv tid.  Julhelgen hägrar. Man behöver sin efterlängtade, väl förtjänta ledighet.  Samtidigt är det stressigt och intensivt på alla plan. Kan du samla dig en sista gång innan du tar ledigt? Det finns nämligen pengar att spara och tjäna på vissa bolagsärenden om du slutför dem före årsskiftet.

Utnyttja den tillfälliga skattereduktionen för inventarieköp

Riksdagen har beslutat om en tillfällig lag som innebär att ditt företag kan få skattereduktion för inköp av materiella inventarier som köps in under 2021. Reduktionen uppgår till 3,9 procent av anskaffningsvärdet och gäller för både aktiebolag, handelsbolag och enskild firma.

Köp förbrukningsinventarier före nyår – minska skatten

Om du köper in förbrukningsinventarier före årsskiftet kan du minska företagets vinst och därmed skatten. Till förbrukningsinventarier räknas exempelvis mobiltelefoner, datorer och städutrustning. Definitionen på en förbrukningsinventarie är: Kostnad på max 50 procent av ett prisbasbelopp – 23 800 kr – eller en livslängd på max tre år.

Gör en extra inbetalning av pensionspremier

Ett aktiebolag får dra av pensionspremier på upp till 35 procent av lönen du tar ut. Vill du utnyttja detta för 2021 bör du göra avsättningen före tolvslaget på nyårsafton.

Besluta om din lön

För aktiebolag är det för 2021 möjligt att ta ut en utdelning på max 183 700 kronor till låg skatt – 20 procent – enligt förenklingsregeln. Det gäller oavsett hur mycket du tar ut i lön. Om företaget har personal- och lönekostnader kan du nå ett ännu högre utdelningsutrymme. Det kräver dock att du tar ut en lön på minst 618 240 kronor själv.  Skatteverket har en bra sammanställning om detta.

Starta upp ditt nya företag

Om du planerar att starta ett nytt aktiebolag, kan det vara fördelaktigt att göra det före årsskiftet. Enligt regelverket ska du äga aktierna i bolaget vid årets ingång för att få räkna med årets gränsbelopp vid utdelning.

Planera företagets behov av likvida medel

Gör en analys av bolagets investerings- och likviditetsbehov för 2022.  Avizion är din partner för företagsfinansiering. Vi ger smarta tips till våra kunder året runt. Prata med oss om fakturabelåning eller fakturaköp, eller varför inte redovisning och företagsutveckling?

Ge en corona-gåva till dig själv och dina anställda

Normalt är julklappar till anställda avdragsgilla upp till ett värde av 500 kr per person inklusive moms. Under 2021 tillkom det som ibland kallas en ”corona-gåva” – en tillfällig skattefrihet för gåvor upp till 2000 kr inklusive moms per anställd. Den gäller utöver de ordinarie 500 kronorna, vilket innebär att du del ut julklappar skattefritt till värde upp till 2500 kr per person. Är du ensam i aktiebolaget går det utmärkt att ge dig själv gåvan då du i detta fall klassas som anställd. Det går också utmärkt att använda avdraget för styrelseledamöter och suppleanter, trots att de inte är anställda.

Samt slutligen…

Ha en riktigt god jul!