Följ oss:

Följ oss:

Sju viktiga beslut före årsskiftet – du hinner!

Det lackar mot jul och ett nytt år. För egenföretagare är ofta den sista tiden på året en bitterljuv tid.  Julhelgen hägrar. Man behöver sin efterlängtade, väl förtjänta ledighet.  Samtidigt är det stressigt och intensivt på alla plan. Kan du samla dig en sista gång innan du tar ledigt? Det finns nämligen pengar att spara och tjäna på vissa bolagsärenden om du slutför dem före årsskiftet.

Utnyttja den tillfälliga skattereduktionen för inventarieköp

Riksdagen har beslutat om en tillfällig lag som innebär att ditt företag kan få skattereduktion för inköp av materiella inventarier som köps in under 2022. Reduktionen uppgår till 3,9 procent av anskaffningsvärdet och gäller för både aktiebolag, handelsbolag och enskild firma.

Köp förbrukningsinventarier före nyår – minska skatten

Om du köper in förbrukningsinventarier före årsskiftet kan du minska företagets vinst och därmed skatten. Till förbrukningsinventarier räknas exempelvis mobiltelefoner, datorer och städutrustning. Definitionen på en förbrukningsinventarie är: Kostnad på max 50 procent av ett prisbasbelopp – 23 800 kr – eller en livslängd på max tre år.

Gör en extra inbetalning av pensionspremier

Ett aktiebolag får dra av pensionspremier på upp till 35 procent av lönen du tar ut. Vill du utnyttja detta för 2021 bör du göra avsättningen före tolvslaget på nyårsafton.

Besluta om din lön

För aktiebolag är det för 2022 möjligt att ta ut en utdelning på max 183 700 kronor till låg skatt – 20 procent – enligt förenklingsregeln. Det gäller oavsett hur mycket du tar ut i lön. Om företaget har personal- och lönekostnader kan du nå ett ännu högre utdelningsutrymme. Det kräver dock att du tar ut en lön på minst 618 240 kronor själv.  Skatteverket har en bra sammanställning om detta.

Starta upp ditt nya företag

Om du planerar att starta ett nytt aktiebolag, kan det vara fördelaktigt att göra det före årsskiftet. Enligt regelverket ska du äga aktierna i bolaget vid årets ingång för att få räkna med årets gränsbelopp vid utdelning.

Planera företagets behov av likvida medel

Gör en analys av bolagets investerings- och likviditetsbehov för 2022.  Avizion är din partner för företagsfinansiering. Vi ger smarta tips till våra kunder året runt. Prata med oss om fakturabelåning eller fakturaköp, eller varför inte redovisning och företagsutveckling?

Ge en corona-gåva till dig själv och dina anställda

Normalt är julklappar till anställda avdragsgilla upp till ett värde av 500 kr per person inklusive moms. Under 2021 tillkom det som ibland kallas en ”corona-gåva” – en tillfällig skattefrihet för gåvor upp till 2000 kr inklusive moms per anställd. Den gäller utöver de ordinarie 500 kronorna, vilket innebär att du del ut julklappar skattefritt till värde upp till 2500 kr per person. Är du ensam i aktiebolaget går det utmärkt att ge dig själv gåvan då du i detta fall klassas som anställd. Det går också utmärkt att använda avdraget för styrelseledamöter och suppleanter, trots att de inte är anställda.

Samt slutligen…

Ha en riktigt god jul! 

I fyra enkla steg kommer du igång med factoring på aVizion?

Bli kund

Kontakta oss på aVizion antingen genom att fylla i formuläret nedan eller kontakta oss via telefon. Vi kommer överens om ett avtal.

Lägg upp fakturorna i systemet

När det är klar kan du börja lägga upp fakturor. Skicka in dina fakturor via mail, Mina sidor, post eller direkt från ditt faktureringssystem. Du väljer själv vilka fakturor du vill sälja.

Fakturan blir godkänd

Vi gör en kontroll och godkänner fakturan. Direkt efter att vi skickat fakturan till din kund betalar vi ut pengarna till ditt företagskonto.

Pengarna är på kontot

Pengarna är på kontot på max 24 timmar efter du har lagt skickat in fakturan till oss

Därför väljer kunder aVizion

Genom att sälja sina fakturor till en aVizion, kan företag snabbt och enkelt frigöra pengar som de annars skulle ha väntat på att få från sina kunder. Detta kan bidra till att förbättra företagets kassaflöde och möjliggöra för dem att ta sig an nya projekt eller utöka sin verksamhet utan att behöva vänta på betalningar.

Factoring är en enkel lösning för företag att hantera sina fakturor och betalningar. Istället för att behöva jaga betalningar från kunder och spendera tid på fakturering och administration kan företag lägga över detta arbete på aVizion. Detta kan frigöra tid och resurser för företag att fokusera på sin kärnverksamhet.

Eftersom aVizion köper fakturorna från företaget, kan företaget få betalt direkt istället för att behöva vänta på betalningar från kunderna. Detta kan minska väntetiden på betalningar och möjliggöra för företag att snabbt få tillgång till nödvändiga medel för att fortsätta växa och expandera.

Vad säger kunder om aVizion

5/5
"Ett företag som verkligen förstår hur det är att vara entreprenör. Alla här inne har själva drivit företag! Och de är trevliga att handskas med."
Esbjörn Börjeson
4.7/5
"Fantastisk kvalité och god förståelse för företagare!"
Oliver Petric
4.5/5
"Nöjd och smidig tjänst, snabb hantering och trevlig personal."
Andrea Ivarsson
5/5
"Verkar fungera bra."
Robert

Kom igång med factoring