Varför inte factoring? En av de vanligaste reservationerna är rädsla för dåligt rykte. Det är en av många myter om factoring. En annan myt: Factoring är bara för företag med finansiella problem. Faktum är att factoring är och förblir ett instrument för att få tillgång till kapital i förtid. Låt oss titta lite närmare på fyra myter om factoring!

MYT 1: “Factoring är ett nytt, riskabelt påfund”

På Wikipedia kan man läsa att factoring fanns i England redan före år 1400. Engelska handelsmän tog factoring till Amerika på 1600-talet. Metoden utvecklades och förfinades med åren. Men det är en gammal beprövad metod för finansiering. En del hävdar att factoring härstammar från forntida mesopotamisk kultur, med regler för fastställda  i Hammurabis lag, på 1700-talet f.kr.

MYT 2: ”Det är bara företag i kris som säljer sina fakturor”

Nej, det är faktiskt inte bara företag i kris som använder sig av factoring. Företag kan, av en eller annan orsak, välja att få tillgång till kapital i förtid. Kanske behöver man pengarna bättre i annan sektor av företaget. Så, factoring ger inte bara pengar, det ger även tid.

MYT 3: ”Min kund blir misstänksam om jag säljer fakturan”

Inte längre. Idag använder alla typer av företag factoring. Givetvis bör du som belånar din faktura vara öppen och tydlig mot kunden som du har fodran till.

MYT 4: ”Factoring är dyrt”

För factoring tar vi ut en avgift i procent.  Den avgiften varierar. Vanligen ligger den på mellan ett och tre procent av fakturans belopp. Fördelen med factoring är att processen är snabbare och billigare jämfört med att gå till en bank. Om du använder pengarna till ett nytt projekt som har högre avkastning än vad kostnaden för factoring är – då är det enkel matematik!

Läs mer om factoring hos aVizion